S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Matematične in računske metode za samosestavljanje poliedrov

Raziskovalni projekt Matematične in računske metode za samosestavljanje poliedrov

O projektu

Raziskovalni projekt št. J1-2481 je bil odobren na podlagi Javnega razpisa za (so)financiranje raziskovalnih projektov za leto 2020, ki jih bo zagotovila Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS).

 ARRS

Naziv projekta
Matematične in računske metode za samosestavljanje poliedrov
Kratek opis operacije
Glavni cilj tega projekta je nadaljnji razvoj obstoječih matematičnih modelov za samosestavljanje nanostruktur in tudi kreiranje novih modelov. Za izdelavo teh modelov bomo na veliko uporabljali praporne grafe in rezultate iz topološke teorije grafov. S tem bo vzpostavljena močnejša povezava med topološko teorijo grafov in sintetično biologijo. Vse to bo implementirano v obliki uporabniku prijazne in dobro dokumentirane knjižnice za Python oz. SageMath, kar bo raziskovalcem omogočilo izvajanje poskusov "in silico". V to programsko knjižnico bodo vključene nove podatkovne strukture in algoritmi, ki bodo razviti za ta namen. Pričujoča programska knjižnica bo uporabljena za reševanje več praktičnih problemov samosestavljanja v sintetični biologiji s čimer bomo prikazali njeno uporabno vrednost. Za (računsko intenzivne) enumeracije strogih obhodov na velikih poliedrih, ki doslej niso bile mogoče, bodo razviti vzporedni algoritmi, ki jih bomo poganjali na večprocesorskih sistemih in računalniških gručah. Obravnavali bomo tudi ravninske samosestavljive nanostrukture z vidika matematične teorije tlakovanj. Matematična orodja in programska oprema, ki bosta razviti pri tem projektu, bosta imeli neposredne aplikacije na področju sintetične biologije.
Naziv upravičenca
UP FAMNIT, Kemijski inštitut in Abelium d.o.o., raziskave in razvoj
Obseg 2384 letnih ur cenovnega razreda C za obdobje 3 let - predvideno 509.923,30 EUR financiranja.
Obdobje trajanja
1.9.2020 - 31.8.2023
Nosilec
dr. Nino Bašić (UP FAMNIT); raziskovalec na projektu s strani Abelium d.o.o., dr. Jernej Rus (kontaktni obrazec)
Projektna skupina
Podatki v SICRIS
Realizirane faze projekta
/