S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Demo piloti II - EDISON WINCI

Uspešno pridobljeno sofinanciranje MGRT in EU ESRR za razvoj infrastrukture, kompetenc in gradnikov poslovnih modelov logističnih sistemov električnih vozil z brezkontaktnim polnjenjem - projekt EDISON WINCI.

O projektu

Projekt EDISON WINCI (ang. Eco Driving Innovative SOlutions and Networking - Wireless Induction Charging Infrastructure) je bil uspešno izbran na Javnem razpisu za »Demo piloti II 2018«, ki ga je razpisalo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - MGRT.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj - EU ESRR.

EKP sklad   MGRT
Naziv projekta
EDISON WINCI - Razvoj infrastrukture, kompetenc in gradnikov poslovnih modelov logističnih sistemov električnih vozil z brezkontaktnim polnjenjem
Kratek opis projekta

Na doseganje okoljskih ciljev ima pomemben vpliv razvoj novih, zelenih tehnologij v mobilnosti, saj ta prispeva k okvirno 30 % celotnih emisij CO2, poleg tega pa je predvsem v večjih urbanih mestih, skoraj v celoti vir škodljivih emisij prašnih delcev in NOx. Razvoj novih rešitev, kot je razvoj čistejših vozil, poleg spremembe obnašanja uporabnikov zahteva tudi spremembo obnašanja ponudnikov novih čistejših rešitev oz. poslovnih modelov, ki spremembo v prvi vrsti sploh omogočajo. Če želimo doseči tako celovite preboje, pa so potrebni tudi celoviti pristopi in razvoj rešitev, ki bodo uporabnikom omogočali enostaven prehod k novim tehnologijam ob večjem udobju in boljši uporabniški izkušnji ter jih spodbujali k širjenju in vnovični uporabi zelene mobilnosti.

Hitrejši preboj električnih vozil (EV) na trg je mogoče pospešiti z več ukrepi. Eden od teh je razvoj brezstičnega polnjenja EV, ki temelji na ustvarjanju magnetnega polja in posledično električnega toka med oddajnimi tuljavami v vozišču oz. vozni podlagi ter sprejemnimi tuljavami v vozilu. Naša rešitev bo s pomočjo brezkontaktnega polnjenja omogočala:

 • zmanjšanje količine potrebnih baterij in s tem zmanjšanje teže in cene vozila,
 • bistveno daljše dosege električnih vozil (z več polnjenji na vmesnih postankih),
 • enostavno polnjenje (v dinamični izvedbi brez nepotrebnih in neželenih postankov),
 • zmanjšanje negativnega okoljskega vpliva proizvodnje in razgradnje baterij in
 • enostavno zaračunavanje stroškov porabljene električne energije,

s čimer bodo električna vozila postala privlačnejša, njihova uporaba pa bo omogočala več udobja v primerjavi s klasičnimi vozili.

V projektu obravnavamo tehnologijo brezžičnega polnjenja, kot enega od ključnih tehnoloških omogočiteljev (KET), ki v kombinaciji z drugimi hitro razvijajočimi tehnologijami (veriženje blokov, internet storitev/stvari, družbena omrežja, računalniški oblak in pametni telefoni ...) omogoča razvoj novih inovativnih poslovnih modelov multimodalne mobilnosti, ki podpirajo tudi razvoj delitvene ekonomije.

Zato želimo partnerji konzorcija v Sloveniji kot prvi razviti in v realnem okolju validirati manjkajoče ključne gradnike celovitega podpornega okolja, ki bodo omogočali enostavno brezkontaktno polnjenje električnih vozil in s tem podpirali razvoj inovativnih poslovnih modelov delitvene ekonomije med uporabniki in ponudniki (energije, infrastrukture, komponent, storitev, vozil idr.).

Glavni cilji in kazalniki projekta:
Cilj 1: Razvoj digitalnih rešitev
Kazalnik: Aplikacija, s katero uporabnik (na mobilni napravi) enostavno in varno poišče, rezervira, uporabi, vrne in plača storitev električne mobilnosti, ki temelji na sistemu brezkontaktnega polnjenja EV (in povezuje storitve več kot enega ponudnika).
Cilj 2: Razvoj gradnikov multimodalne mobilnosti
Kazalnik: Razvit poslovni model za multimodalnost, ki vključuje EV z brezkontaktnim polnjenjem (kot modul integriran v mobilno/spletno aplikacijo tretjih ponudnikov in pospešuje uporabo EV z brezkontaktnim polnjenjem).
Cilj 3: Prenos energije in povezava z energetskim sistemom
Kazalnik: Razviti prototipi sestavnih elementov, s katerimi je omogočeno delovanje statičnega indukcijskega polnjenja, z dokumentirani APIji. Vsaj 5 prototipov komponent za opremljanje polnilnih postaj, z dokumentiranimi APIji.
Cilj 4: Identifikacija in razvoj rešitev, primernih za integracijo v vozila
Kazalnik: Razvite komponente za povečanje učinkovitosti in varnosti električnih vozil. Vsaj 5 prototipov komponent za povečanje učinkovitosti in varnosti električnih vozil.
Cilj 5: Demonstracija delovanja sistema
Kazalnik: Izvedena demonstracija delovanja celovite IT rešitve brezstičnega polnjenja električnega vozila in demonstracije delovanja razvitih komponent sistema ter novo razvitih tehnologij. 5 demonstracij novih rešitev.

Konzorcij
Vodilni partner:
 • HIDRIA, razvoj in proizvodnja avtomobilskih in industrijskih sistemov, d.o.o.
Partnerji: 
 • Abelium d.o.o., raziskave in razvoj
 • GoOpti Inteligentne Transportne Rešitve d.o.o.
 • ISKRA d.d.
 • NELA, razvojni center za elektroindustrijo in elektroniko, d.o.o.
 • Pošta Slovenije d.o.o.
 • Sunesis, inovativne tehnologije in storitve, d.o.o.
Obdobje trajanja
1. 10. 2019 - 31. 5. 2022
Vodje / koordinatorji
 • dr. Vitoslav Bratuš - HIDRIA d.o.o.
 • dr. Alen Orbanić - Abelium d.o.o.
 • Marko Guček - GoOpti d.o.o.
 • mag. Simon Štrancar - ISKRA d.d.
 • dr. Špela Bolka - NELA d.o.o.
 • Branka Leskovšek - Pošta Slovenije d.o.o.
 • dr. Eva Zupančič - Sunesis d.o.o.